22 windturbines op de Maasvlakte

28 March 2022, 12:50 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Printscreen GHR

Op de buitenste rand van Maasvlakte 2 worden vanaf april 22 windturbines gebouwd voor een stroomopbrengst genoeg voor het verbruik van ruim 150.000 huishoudens. De windmolens worden 35 meter de grond in geslagen zodat ze straks stevig in de vloedlijn staan.

Vanaf 2023 levert het windpark al de eerste stroom aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor de verlichting van wegen, gebouwen en de bediening van bruggen.

Tijdens de bouw zijn de Prinses Máximaweg en het naastgelegen fietspad afgesloten voor autoverkeer en fietsers. Automobilisten kunnen wel gebruikmaken van de Maasvlakteweg. Ook het badstrand blijft tijdens de bouw gewoon open.

Naaktrecreanten behouden hun vaste stek, maar kunnen voorlopig niet de rust opzoeken van het noordelijk gelegen sportstrand. Dit geldt ook voor golfsurfers; zij kunnen zo lang wel surfen bij het badstrand. Kitesurfen is sinds januari 2022 nergens meer toegestaan op het Maasvlaktestrand.

In het windpark staat een vogelradar die vliegbewegingen in het gebied registreert. Vliegen er veel vogels, zoals tijdens de vogeltrek, dan worden de molens tijdelijk stilgezet.